Lojistik sektöründe 10 bini aşkın insan ihtiyaç var ve açık her geçen gün büyüyor. Sektör olarak yeni bir bilinçlenme ile hızla gelişmekte olan Lojistik alanında insan kaynakları, bilhassa sektörün son dönemde kazandığı ivmeyle iş dünyası işgücü açısından sektöre bakışta yaşanan bilinçlenme ile giderek önem kazanmaya devam edeceklerdir.
Son zamanlara kadar, toplumda sadece "taşıma" ve "taşımacılık" olarak algılanmakta olan Lojistik, kısaca, "müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki malzemelerin, işlerin, servis hizmetlerinin, süreçlerin ve bilgi akışının aksamadan, etkili ve verimli bir şekilde, her iki yöne doğru taşınması, çalışması ve depolanmasının, planlanması, uygulanması, kontrol edilmesi ve bütün bu süreçlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması" şeklinde tanımlanabilecek oldukça geniş ve entegre bir çalışma sürecidir. Bu açıdan bakıldığında Lojistik, Tedarik, Üretim, Sevk, Depolama, Paketleme, Taşıma gibi temel Tedarik Zinciri Yönetimi aşamaları, Toplam Kalite Yönetimi, modern iş Geliştirme süreçleri, Bilişim Teknolojileri, Müşteri Hizmetleri / ilişkileri Yönetimi, gibi bir çok bileşeni ile entegre bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır.Ülkemizde genel olarak, spot işler yaparak günlük kazançlarıyla geçinmeye çabalayan küçük firmalar, geleneksel anlayışla global hedeflere ulaşmaya çalışan KOBİler, holdingler bünyesinde lojistik faaliyetleri yerine getirmek üzere ortaya çıkan yapılanmalar, yabancı firmaların Türkiye’deki şubeleri, kargo şirketi olarak kurulmuş ve sonrasında lojistik firma haline gelme yolunda ilerlemekte olan şirketler gibi bir gelişme sürecinde gözlediğimiz sektörel çalışmaların son yıllarda giderek daha bilinçli ve sektörün global gelişmelerini daha yakından izleyen bir sürece girmiştir. Çoğunluğu küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden oluşan sektörde dünya taşımacılık devleriyle rekabet edebilecek güce ulaşmış şirketlerin sayısının giderek arttığını gözlenmektedir. Diğer taraftan, ekonomik canlanma, ülkemizin coğrafik konumu, küresel çapta faaliyet gösteren taşımacılık ve lojistik şirketlerini de Türkiye’ye çekmektedir Lojistik, 21. yüzyılın incisi olacak, gelişecek üç önemli iş kolu arasında Bilişim Teknolojisi, Mikro Biyoloji - Gen Teknolojisi ile birlikte sayılmaktadır.
Lojistik Sektöründe İki Şey Çok Önemlidir: Teknoloji ve İnsan
Lojistik sektörü gelişen ve büyüyen bir sektör, ekonomi ve ticaret hacminin büyümesi ile birlikte lojistik firmalarına ve yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç da giderek artmakta, günümüz Lojistik firmaları, hedeflerine en verimli biçimde ulaşabilmelerinde insanın en önemli rolü oynayacağı inancı ile ilk hareket noktasının "insan" olduğu bilinci ile hareket etmektedirler Türkiye’de lojistik sektöründeki gelişmeler sektörün iş gücü gelişimini de olumlu yönde etkilemiş, rakip firmaların gelişmesine, sektörde rekabet ortamının artmasına, sektöre ve şirketlerin gelişimine destek olmuş, yeniliklerin önünü açmıştır. Günümüzün küreselleşme yolunda hızla ilerleyen en ekonomik anlayışı içerisinde ve onunla birlikte moder Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi, şirketlerin rekabetinde giderek artan önemli bir rol üstlenmektedir. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak Türkiye’de de, lojistik hizmeti alan ve veren firmalar açısından rekabet çok daha çetin koşullarda yaşanmaktadır. Bu ortamda giderek ve hızla büyüyen hacim ve yaşanan rekabetin sonucunda düşen kar marjları, yeni koşullara uyum ve modernleşme sürecindeki yapılanmalar, sektöre odaklanmış akademik çalışma ve eğitimlerin değer kazanması ve yaygınlaşması ile sektörü yeni iş modelleri, ileri mühendislik tekniklerine doğru bir sürece doğru yönlendirmektedir. Globalleşen anlayışta yaygın olarak görüldüğü üzere, firmaların rekabetinin, artık ürettikleri ürünlerde veya sunulan pazarlarda değil, kullandıkları tedarik zincirlerinin yönetimlerindeki anlayışları, modern iş gücü ve yöntemlerle desteklenmiş işleyişleri arasında olacağını düşünerek, stratejilerini belirlemekte olan günümüzün modern yöneticileri, 10 lojistik sektörüne ve sektördeki iş gücüne bu farklılaşma ile yaklaşmaktadırlar. Piyasa koşullarının değişmesi, yeni trendlerin gelmesiyle lojistik kavramının ilgi odağı haline gelmesi ile hem işverenler hem de bu hizmeti alanlar, bir lojistik bilinçlenme ve öğrenme sürecinden geçmişlerdir. Dolayısıyla entegre çözüm üreten, maliyeti minimize eden lojistik kavramı yaygınlaşmıştır. Bu doğrultuda, lojistik sektöründe iki şey çok önemlidir: teknoloji ve insan kaynakları. En son teknolojiyi en iyi kullanabilen, herhangi bir olayda inisiyatif sahibi, planlamacı ve senkronize çalışabilen bir İK hedeflenmektedir.